Oldalmenü
Szavazás
szerinted milyen az oldal??
király
jo
elmegy
láttam már jobbat is
gyenge
Naptár
Diavetítő

Hack a számítógépen!
 
001.
Windows XP
(Gyors leállítás)
 
A Windows XP leállításának ideje hosszúra nyúlhat, ha a programok kilövése előtt hosszú a várakozási idő. Ennek az értékét két kulcs határozza meg a regisztrációs adatbázisban, az egyik a HungAppTimeout, a másik a WaitToKillAppTimeout. Ez a két kulcs a Windowsból való kilépésnél történő programleállításoknál is szerepet játszik. A start menü futtatás ablakába írjuk be a ?regedit? szót, hogy elindítsuk a regisztrációs adatbázis szerkesztőt. Keressük meg a bal oldali fastruktúrában a HKEY_CURRENT_USER/Control panel/Desktop könyvtárat, itt található a két kulcs. Értékük ezredmásodpercben van megadva. A HungAppTimeout alapértéke 5000, vagyis 5 másodperc, a WaitToKillAppTimeout alapértéke 20.000, vagyis 20 másodperc. Szabadon módosíthatjuk az értékeket kisebb számokra, hogy ne legyen akkora a várakozási idő. Figyeljünk oda, hogy a HungAppTimeout értéke legyen az alacsonyabb szám.
002.
Windows XP
(A Windows XP inditoképernyőjének megváltoztatása)
 
Az indítóképernyő átalakításához szükségünk lesz a Resource Hacker nevű programra, és vagy a Jasc inc. Paint Shop pro nevű programjára, vagy a Photoshopra.
Ha a Paint Shop pro-t választjuk, a 16.pal és a win.pal nevű paletta fájlokra lesz majd szükségünk. Ezek a cikk alján levő link segítségével letölthetőek.
Ha a Photoshopot preferáljuk, akkor a WinXP.pal fájlt kell letöltenünk, ennek is ott van a linkje a cikk alján. Ha más képszerkesztő programot használunk, akkor szükséges, hogy az támogassa valamelyik palettafájl használatát. Ha rendelkezésünkre áll mind a képszerkesztő, mind a Resource Hacker, akkor indítsuk el az utóbbit, és nyissuk meg vele a C:\Windows\System32 könyvtárban található ntoskrnl.exe nevű fájlt.
A bal oldalon levő fastruktúrából jelöljük ki a ?Bitmap? nevű könyvtárat, azon belül is az ?1? nevű almappának az ?1038? nevű tagja érdekel minket. Ez egy kép, ami látszólag teljesen fekete. Ezt a fájlt exportáljuk. Lásd az alábbi képet (klikk a nagyobb változatért).
Indítsuk el ezek után azt a képszerkesztő programot, amelyik közelebb áll a szívünkhöz, és töltsük be az elöbb kimentett képet. Ha ez megvan, a kép csak egy színűnek, méghozzá feketének látszik csak. Hogy lássunk is belőle valamit, a Jasc. Paint Shop pro esetében szükséges a 16.pal nevű fájl. Ennek a szerkesztőnek a kezeléséről írok most bővebben, mivel én is azt használtam. Miután megnyitottuk a képet, válasszuk a ?Colors? menüből a ?Load Palette? menüpontot.
A megjelenő ablakban válasszuk ki a ?16.pal? fájlt, és az ablak alsó részében a rádiógombok közül jelöljük ki a ?Maintain indexes? nevűt. Ha mindent jól csináltunk a feketeség helyett a Windows indítóképernyőjét kék látnunk. Bármit átrajzolhatunk, amit csak akarunk, viszont a színpalettán nem változtathatunk. Ha kiéltük magunkat, a ?Load Palette? menüpont ismételt használatával alkalmazzuk a win.pal nevű fájlt a képen, ugyanúgy a ?maintain indexes? beállítást használva. Ekkor a kép újra feketére változik. Mentsük a fájlt.
Váltsunk át a Resource Hackerre, és az ?Action? menü ?Replace bitmap? almenüje kiválasztásával cseréljük le a módosított fájlt a régire. Lásd kép
Ezek után nincs más dolgunk, mint elmenteni az új ?ntoskrnl.exe? fájlunkat is, és gyönyörködni a saját kezűleg kreált boot képernyőnkben. A cikk alapján megváltoztatásra kerülő fájlokról mindig készítsünk biztonsági másolatot, amit hiba esetén vissza lehet állítani! Az esetleges hibákért nem vállalok felelősséget
003.
Windows XP
(Saját billentyűkombinációk)
 
Ha meglévő billentyűkombinációink nem felelnek meg, nem állnak kézre, vagy szeretnénk hozzáadni egy-egy saját kombinációt...
akkor töltsük le a Active Keys v1.0.beta.8 programot a letöltés linkről. A program nem csak a rendszer gyorsbillentyűire alkalmazható, hanem a Winamp, Windows Media Player, Office és egyéb programok használatát is megkönnyíti.
 
004.
Windows XP
(Boot logó eltüntetése)
 
Ha nem szeretjük az XP boot logoját, miért ne távolítanánk el?
A beállítást a következőképpen változtathatjuk meg.
1. Nyissuk meg a system Configuration utilityt, majd a BOOT.INI fül alatt pipáljuk be a NOGUIBOOT nevű checkboxot.
2. Újraindítás szükséges.
 
005.
Windows XP
(Böngészés gyorsítása)
 
Amikor egy oldalra lépünk a háttérben számtalan információt küldünk az adott szervernek. A legtöbb idő az általunk beírt domain IP címre való fordításával, majd a kért oldal bezonosításával telik el (DNS végzi). A gyakran látogatott oldalaknál ez a procedúra gyorsabb, ugyanis egy DNS cache-ben a 10 leglátogatottabb oldalról eltárolja ezen információt. Ha több oldalt szeretnénk gyorsabban betölteni, növeljük meg a cache méretét!
A beállítást a következőképpen változtathatjuk meg.
1. Nyissuk meg a Notepad programot, majd a következőt másoljuk be:
Windows Registry Editor Version 5.00
[HKEY_LOCAL_MACHINE/SYSTEM/CurrentControlSet/Services/DnscacheParameters]
"CacheHashTableBucketSize"=dword:00000001
"CacheHashTableSize"=dword:00000180
"MaxCacheEntryTtlLimit"=dword:0000fa00
"MaxSOACacheEntryTtlLimit"=dword:0000012d
2. Mentsük el a file-t dnscache.reg néven, ezután adjuk hozzá a rendszerleíró adatbázishoz.
3. Újraindítás szükséges
 
006.
Windows XP
(Gyorsabb Internet XP alatt)
 
# Gyorsabb internet XP alatt 2002.09.04. 13:15 Windows98 / me esetén az egyes TCP beállítások aránylag könnyen módosíthatók voltak registry szerkesztéssel. DSL, Broadband és egyéb széles sávú kapcsolat esetén előfordulhat, hogy pl. nem tudjuk letölteni a leveleinket mert a POP szerver timeout hibát jelez. Különösképpen előfordul ez akkor, ha az internetet egy XP osztja meg a hálózaton. Ilyen esetben érdemes a csomagméretet és egyéb paramétereket optimálisan beállítani. Mivel XP-ből már nehezebben elérhetők ezek a beállítások (pl. MTU) ezért ez nem olyan egyszerű. Van azonban egy nagyok egyszerű, apró kis program (freeware) aminek használatával minden könnyedén beállítható. Sőt, a program készítői a weboldalukon még egy teszter funkciót is elhelyeztek, melynek használatával a weboldalon elolvashatjuk, milyen értékeket kell beállítanunk az optimális működéshez. Ezzel a beállítással nem az effektív internet kapcsolat gyorsul, csupán a rendelkezésre álló sávszélességből több jut a valós adatforgalom számára. írta: Tron Kapcsolódó linkek: # drtcp021 letöltés
# Teszt oldal
Kapcsolódó anyagok: # A Registry újratöltése
# A registry futtatás kulcsainak letiltása XP alatt
# A Windows registry felépítése
007.
Windows XP
(Gyorsabb rendszerműveletek)
 
A Windows XP számtalan tömörített file-ból és könyvtárból dolgozik. Előnye, hogy így kevesebb helyet foglal merevlemezünkön, hátránya, hogy lassítja a rendszer felállását és bizonyos rendszerszintű műveleteket is. A kérdéses rendszerállományokat csak akkor csomagolja ki egy ideiglenes mappába, amikor szükség van rájuk. Ha ezeket eleve ha kicsomagolva tároljuk, akkor 10-20%-os teljesítménynövekedést tapasztalhatunk e műveletek során!
A beállítást a következőképpen változtathatjuk meg.
1. A Start/Run mezőbe írjuk be: regsvr32 /u zipfldr.dll majd nyomjunk egy Entert.
2. Újraindítás szükséges
 
008.
Windows XP
(Hogyan installáljunk Windows 2000/Me/98 -t meglévő XP mellé)
 
 
Ez hasonlatos a Multiboot-hoz, mindössze abban tér el, hogy itt a sorrend fordított, azaz nem az XP-t installáljuk utoljára, hanem már fentlévő mellé tesszük a másik rendszert.
Kezdjük a Windows 98/Me-vel.
Ahhoz, hogy minden sikeres legyen, a file-rendszernek mindenképpen FAT-nek kell lennie (16 vagy 32). Ez azért fontos, mert a 98/Me nem képes kezelni az NTFS formátumot.
Felhívom a figyelmet, hogy a Microsoft nem ajánlja, hogy egyazon partícióra kerüljön mindkét rendszer.
Szükségünk van egy 98/Me indítólemezre, amiben CD boot is van. Győződjünk meg róla, hogy a DEBUG.EXE megtalálható-e a lemezen, ha nem, akkor másoljuk át a Windows\command könyvtárból.
A Windows 98/Me installálása
Használjuk az indítólemezt.
Rakjuk be a 98/Me telepítő lemezt, majd írjuk be a parancssorba (A:\> után):
X:\win98\setup.exe (98 esetén) vagy X:\win9x\setup.exe (Me esetén), ahol az X a CD betűjelét jelöli.
Kezdjünk bele az installálásba. Mikor a Windows tárolási helyére kérdez rá a program, válasszunk egy új könyvtárat, mondjuk WindowsME vagy Windows98 (vagy bármi más, csak ügyeljünk, hogy véletlenül se írjuk felül az XP-t)
A telepítést folytassuk a megszokott ütemben.
Mikor végzett, engedjük, hogy bebootoljon a Me/98.
A XP bootmanager előhívása
Hozzunk létre egy file-t Jegyzettömbbel (Notepad), ami a következőket tartalmazza:
L 100 2 0 1
N C:\BOOTSECT.DOS
R BX
0
R CX
200
W
Q
Mentsük el READ.SCR néven a 98/Me indító lemezre.
Bootoljunk a 98/Me indító lemezéről, majd írjuk be a következőt:
DEBUG
Az első 4 lépés a bootsect.dos file-t hozza létre. Amennyiben ez már létezik, és felülíráskor hibát jelez, akkor a következő parancsot kell beírni:
ATTRIB C:\BOOTSECT.DOS -S -H -R
Bootoljunk be az XP CD-ről.
Amikor rákérdez, hogy installálni, vagy javítani akarjuk az XP-t, válasszuk a javítást (repair).
A program kérni fogja az adminisztrátor jelszót. Home esetében csak egy entert kell ütni, míg Pro esetében ezt az első XP installációnál meg kellett adni.
A parancssorba írjuk be: FIXBOOT
Miután lefutott a parancs, távolítsuk el az XP CD-t, írjuk be EXIT, majd indítsuk újra a gépet.
 
009.
Windows XP
(Hogyan kapcsoljuk ki a hibajelentés-küldő funkciót?)
 
Ha megelégeltük a Windows XP hibajelentés-továbbító funkcióját, és a továbbiakban nem kívánunk tevékenyen közreműködni a Microsoft fejlesztői munkájában, könnyen kikapcsolhatjuk azt:

Kattintsunk a Start/Futtatás gombokra
Az "msconfig" szócska beírásával és az Enter billentyű lenyomásával indítsuk el a System Configuration Utility (rendszerkonfigurációs eszköz)-t, majd kattintsunk a "Szolgáltatások" fülre. Szedjük ki a jelet a hibajelentési szolgáltatás boxból, majd kattintsunk az OK gombra.

Ezután kattintsunk az újraindítás-ra, s a rendszer többé nem fogja futtatni a hibajelentés-beküldő alkalmazást.
 
010.
Windows XP
(A jobbklikkes menü letiltása a Desktopon)
 
A Desktopon ha egerünk jobb oldali gombjával kattintunk egyet, akkor megjelenik egy menü, amellyel számos opciót megváltoztathatunk. Ha ezt a menüt nem szeretnénk elérhetővé tenni...
beállítást a következőképpen változtathatjuk meg.
1. A Registry Editorral nyissuk meg a HKEY_LOCAL_MACHINE/Software/Microsoft/Windows/CurrentVersion/Policies/Explorer nevű kulcsot.
2. Itt hozzuk létre, vagy módosítsuk a NoViewContextMenu
nevű, DWORD típusú bejegyzést, melynek értéke 0 legyen.
3. Újraindítás szükséges
 
011.
Windows XP
(Új hely elhelyezése a ?Küldés? menüben)
 
Ha egy fájlra jobb egérgombbal rákattintunk, a megjelenő menü
?Küldés? almenüjével a fájl gyorsan felmásolhatjuk például
hajlékonylemezre. Ha el szeretnénk helyezni a saját parancsikon-
jainkat is ebbe a menübe (például egy másik partíció parancsikonját)
tegyünk egy parancsikont a
C:\Documents and settings\Felhasználónév\SendTo mappába.
Ez a mappa rejtett, így először be kell kapcsolnunk a rejtett
fájlok mutatását a mappák nézet menüjében.
 
012.
Windows XP
(A Windows XP futtatható parancsai és jelentésük)
 
Ez a leírás információkkal szolgál arról, hogy XP rendszerünk alatt milyen parancsokat futtathatunk, és ezek milyen feladatokat hajtanak végre. ( A parancsokat a Startmenü-->Futtatás beviteli mezojébe kell írnunk. )
cleanmgr.exe.....Adathordozók karbantartása, takarítása.
cmd.exe.....A parancssor elohívása.
dxdiag.exe.....Dierckt X diagnózisprogram.
regedt32.exe.....Registry editálása.
taskmgr.exe.....Task manager.
certmgr.msc.....Windows tanúsítvány (igazolvány) manager.
ciadv.msc.....Index szoláltatás.
compmgmt.msc.....Computer adminisztráció.
diskmgmt.msc.....Az adathordozók adminisztrációja.
devmgmt.msc.....Az XP eszközkezeloje.
dfrg.msc.....Defragmentáció (Töredezettségmentesítés)
eventvwr.msc.....Események kimutatása.
fsmgmt.msc.....Az elérhetové tett könyvtárak.
gpedit.msc.....A számítógép, és a csoportok konfigurálása.
lusrmgr.msc.....A csoportok és felhasználók konfigurálása.
ntmsmgr.msc.....A média adminisztrálása.
perfmon.msc.....Rendszermonitor.
secpol.msc.....Biztonsági beállítások.
services.msc.....A szolgáltatások adminisztrácója.
 
013.
Windows XP
(Backdoor a Windows XP-ben)
 
A Windows XP készítoi hagytak egy ?hátsó ajtót? arra az esetre, ha be szeretnénk jelentkezni a rendszerbe rendszeradminisztrátorként, és elfelejtettük volna jelszavunkat. A hátránya a dolognak annyi, hogy ezt bárki megteheti.
Kapcsoljuk be a számítógépet, és figyeljünk rá, hogy a Boot-menü bejelentkezzen, ezt az F8 billentyu lenyomásával érhetjük el. Ha a Boot-menüben vagyunk, nyomjunk még egyszer F8-at, ennek hatására további Windows indítási opciók jelennek meg. Figyeljük meg, hogy a rendszeradminisztrátor jelszava üres.
Válasszuk az opciók közül a Biztonsági módot a Windows indítására. A bejelentkezés ebben a formában csak rendszeradminisztrátorként lehetséges. Ezután legyünk türelemmel, amíg a Windows elindul a fent említett módban. Következo lépésben megjelenik a bejelentkezo képernyo, ahol ki kell választanunk a rendszeradminisztrátor opciót egérkattintással. Ez az indítási mód, csak alapszíneket használ, ezért kissé komikusan nézhet ki a képernyo, de ami fontos, hogy bejutottunk a rendszerbe bármiféle jelszó beírása nélkül. Itt aztán igényink szerint új jelszót írhatunk a korábbi helyett, bízva abban, hogy többé nem felejtjük el:)
 
014.
Windows XP
(Extra információk megjelenítése a Device Managerben)
 
A Device Managerben található eszközök tulajdonságlapjai kiegészíthetők egy extra füllel, amelyekben további információkat kaphatunk az adott eszközről.
A beállítás megváltoztatásához a következő művelet szükséges.
A Command Promptból hajtsuk végre a set DEVMGR_SHOW_DETAILS=1 nevű parancsot.
 
015.
Windows XP
(Felhasználoi fiokok lezárása inkorrekt jelszoismétlés esetén XP alatt)
 
Elofordulhat, hogy valaki egymás után többször próbálkozik belépni a rendszerbe inkorrekt jelszóval. Erre az esetre a Windows XP Professional kínál egy aktiválható biztonsági intézkedést, ami többszöri sikertelen próbálkozás után letiltja meghatározott idore a felhasználói fiókot.
Az otthoni felhasználóknak nem sok szükségük lehet erre a megoldásra. A kísérletezéssel óvatosan bánjunk, mert könnyen elofordulhat, hogy saját magunkat zárjuk ki a rendszerbol.:)
Nyissuk meg a Startmenü/Futtatás párbeszédablakot. A beviteli mezobe írjuk be: secpol.msc, majd nyomjunk Entert. Ennek hatására megnyílik a lokális biztonsági beállítások ablak. A bal oldalon kattintsunk a Fiókházirend, majd azon belül a Fiókzárolási házirend opciókra. A jobb oldalon kattintsunk duplán a Fiókzárolási küszöbön , aminek hatására az elougró ablakban megadhatjuk, hogy hány próbálkozást engedélyezünk a felhasználónak. A Fiókzárolás idotartamára duplán kattintva azt az idot állíthatjuk be, hogy mennyi ideig zároljuk a felhasználói fiókot.
Ezzel lehetetlenné tettük, hogy illetéktelen felhasználók bejelentkezhessenek a rendszerbe, esetleg olyan programot futtassanak, ami jelszó-variációkat próbálna generálni.
 
016.
Windows XP
(A memóriát fölöslegesen foglaló, már nem használt DLL-ek időről-időre való automatikus eltávolítása)
 
A Windows az egyszer memóriába betöltött DLL-eket a tényleges használat után is jó ideig tovább tárolja - hátha szükség lesz még rájuk, és akkor nem kell újból betölteni. Ezek a komponensek azonban legtöbbször fölöslegesen foglalják a memóriát, ezért érdemes beállítani automatikus eltávolításukat.
A beállítás megváltoztatásához a következő műveletekre van szükség.
1. A Registry Editorral nyissuk meg a HKEY_LOCAL_MACHINE/SOFTWARE/Microsoft/Windows/CurrentVersion/Explorer nevű kulcsot.
2. Hozzuk létre a AlwaysUnloadDLL nevű kulcsot.
3. Változtassuk meg a Default nevű, string típusú bejegyzést, értékként 1-et megadva.
 
017.
Windows XP
(A Recycle Bin átnevezése)
 
A Windows az összes, Desktopon lévő rendszermappát engedi átnevezni, kivéve a Recycle Bint.
Ám kis trükkel ez is átnevezhető.
Az átnevezéshez a következő műveletekre van szükség.
1. A Registry Editorral nyissuk meg a HKEY_CURRENT_USER/Software/Microsoft/Windows/
CurrentVersion/Explorer/CLSID/{645FF040-5081-101B-9F08-00AA002F954E} nevű kulcsot.
2. Változtassuk meg a Default nevű, dword típusú bejegyzést, értékként a kívánt nevet megadva.
Futtatni......regedt32.exe
 
018.
Windows XP
(Lefagyott alkalmazások automatikus zárása rendszerleállításkor)
 
Biztosan mindenkivel előfordult már, hogy a shutdown folyamata megakadt, mert egy program nem válaszolt, és az operációs rendszer nem állította le magától. Egy beállítás segítségével a rendszer leálláskor, egy időkorlát átlépése után automatikusan zárja a nem válaszoló alkalmazásokat is.
A beállítás megváltoztatásához a következő műveletek szükségesek.
1. A Registry Editorral nyissuk meg a HKEY_CURRENT_USER/Control Panel/Desktop nevű kulcsot.
2. Hozzuk létre az AutoEndTasks nevű, string típusú bejegyzést, értékként a 1-et megadva.
 
019.
Windows XP
(Parancsikon a számitógép zárolásához Windows alatt)
 
Gyorsan és egyszeruen zárolhatjuk a számítógépünket, ha egy parancsikont teszünk az asztalra vagy a start menübe. Ez jól jöhet ha rövid idore ott akarjuk hagyni a PC-t , és biztonságban akarjuk tudni a kíváncsi szemek elol.
Hozzunk létre egy új parancsikont, és az elérési úthoz adjuk meg a következot:
rundll32.exe user32.dll,LockWorkStation
Adjunk valami szép és beszédes nevet a parancsikonnak, és már készen is vagyunk. Ezek után bármit kezdhetünk vele, amihez csak kedvünk szottyan; idozíthetjük, akár az indítópultba is betehetjük, aminek sok értelme ugyan nincs, de példának megteszi.
 
Gyorsan zárolhatjuk a gépet a Windows gomb és az ?L? gomb egyideju lenyomásával.
Hasznos lehet akkor, ha rövidebb idore magárahagyjuk a PC-nket munka közben.
 
020.
Windows XP
(Versio eltüntetése)
 
Az SP1 telepítése után megjelenő ˝Windows XP Professional - For testing purposes only. Build 2600.xpsp1.[...]˝ felirat eltávolítása a Desktopról [XP]
Master, 2002.07.28. 11:19
Az SP1 telepítése után megjelenik a ˝Windows XP Professional - For testing purposes only. Build 2600.xpsp1.[...]˝ felirat a Deskt