Oldalmenü
Szavazás
szerinted milyen az oldal??
király
jo
elmegy
láttam már jobbat is
gyenge
Naptár
Diavetítő

 

 

 

Bevezető

Elegem van már abból, hogy a magukat nagy hackernek képzelő informatikusok nem hajlandók segíteni azoknak a kezdőknek, akik kihívásvágyból, érdeklődésből vagy akár bosszúállási céllal próbálják kiismerni a hackerré váláshoz vezető rögös út rejtelmeit.

Igen, nyilvánvaló, hogy azt, aki hackelni akar, nem a rossz szándék vezérli, és erre kellene ráébrednie azoknak a nagyképű tahóknak, akik minden fórumon elüldözik szegény kezdőket. Sokan vannak például, akik jelszót akarnak lopni, vagy egy számítógépet szeretnének tönkretenni: ez első látásra komoly és destruktív tevékenység, de gondoljunk bele: hogyan védhetné meg magát más úton egy tizenéves, kezdő internetező?

Bevett szokás például a hibái ellenére nagy népszerűségnek örvendő prog.hu oldalon, hogy aki házifeladathoz kéri akár a legkisebb segítséget is, azt hosszasan gúnyolódva küldik el azok az önző alakok, akik azt képzelik, mások segítsége nélkül meg lehet tanulni programozni. Őket hogyan taníthatná bárki is móresre, ha nem hackerkedéssel?

Vagy például nézzük azt az esetet, mikor valaki úgy gondolja, megcsalja a barátnője, és szeretne a hölgyemény e-mail fiókjához hozzáférni. Ezt egyetlen módon teheti meg, ha ellopja az illető e-mail jelszavát. Hasonló helyzetben mindenki így cselekedne, ebben biztos vagyok.

A leggyakoribb példákat kiragadva tehát látható, hogy hackelésre igenis szükség van, ahogyan olyan hackerekre is, akik megosztják ezeket a titkokat a tanulni vágyókkal, akár vállalva azt a kockázatot is, hogy a többi hacker megpróbálja eltenni láb alól. Tessék, meg lehet próbálni, ezek az információk mostmár örökké hozzáférhetőek lesznek az interneten.

Eddig bevett szokás volt, hogy az itt olvasható leírásokat tűzzel-vassal irtották az internetről. Például a Google kereső automatikusan elrejtette a találati listáiról a Wennable Gateway szavakat tartalmazó oldalakat, és nem egyszer előfordult, hogy a tst netrc parancsról író bloggerek illetve blogjaik egyik napról a másikra hirtelen eltűntek. Én ezt a kockázatot vállalom, hiszen az internet egy szabad információforrás, és nem lehet és nem is szabad semmilyen módon szabályozni, hiszen egy önszabályozó közösség építi fel, ahol egy kezdő tininek ugyanannyi joga van, mint egy kiöregedett, kockafejű informatikusnak. És ebbe a jogba az információhoz való hozzájutás joga is beletartozik.

Egy kicsit a technikai adatokról: ezt az oldalt olyan PHP szkriptek segítségével építettem fel, amelyek meggátolják, hogy a keresők letilthassák vagy elrejthessék. Az itt található információk mindig is ingyenesen, szabadon lesznek hozzáférhetőek bárki számára. Persze mindenki köteles betartani a hackerek alapszabályát: "Csak azt bántjuk, aki megérdemli".

Aki a fentiekkel egyetért, és ismer hasonló hackeket, az nyugodtan írja le őket, és majd kiteszem erre az oldalra.